EAS 2022 SS38 Africa-Europe collaborations: current status and the road to 2024 <u>Final program</u>

(27 June 2022, Valencia, Spain)

SS38a (9:00 - 10:30 CEST) Opening session Chair: Miriana Pović

Chair: Mirjana Pović						
Time	Speaker	Title	Type of contribution			
9:00-9:05	Session introduction (Min	Session introduction (Mirjana Pović), 5min				
9:05-9:10	Thebe Medupe Nort-West University, South Africa, and African Astronomical Society (AfAS)	AfAS vision on Africa-Europe collaborations	Invited remarks (5min)			
9:10-9:15	Roger Davis European Astronomical Society (EAS)	EAS vision on Europe-Africa collaborations	Invited remarks (5min)			
9:15-9:20	Declan Kirrane Africa-Europe Radio Astronomy Platform (AERAP)	AERAP vision on Africa- Europe collaborations	Invited remarks (5min)			
9:20-9:25	Michelle Willebrands E-ROAD, The Netherlands	E-ROAD and its vision about Europe-Africa collaborations and the IAU 2024 GA	Invited remarks (5min)			
9:25-9:35	Vanessa McBride Office of Astronomy for Development (OAD)	The General Assembly 2024 as a vehicle for Africa-Europe collaboration	Contributed talk (10min)			
9:35-9:45	Lerothodi Leeuw University of the Western Cape, South Africa	The African Cosmology and Astrophysics Strategy: An Update and Call for Participation	Contributed talk (10min)			
	Large initiatives	and research collaborations				
9:45-9:55	Emmanuel Proven- Adzri Ghana Radio	DARA and the Ghana Radio Astronomy Observatory	Invited contribution (10min)			
	1 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2					

	Astronomy Observatory, Ghana				
9:55-10:05	Barbara Cavalazzi Università di Bologna, Bologna, Italy; University of Johannesburg, South Africa; and Europlanet 2024 Research Infrastructure	Europlanet 2024 RI for Space in Africa	Contributed talk (10min)		
10:05-10:15	Prospery Simpemba Copperbelt University, Kitwe, Zambia	The Pan African Planetary and Space Science Network – PAPSSN	Contributed talk (10min)		
10:15-10:25	Ciro Pappalardo Institute of Astrophysics and Space Sciences, Portugal	The promise of Radio astronomy. New paths for Astrophysics in Africa	Contributed talk (10min)		
10:25-10:30	Final questions/answers and final notes of session 1 (SS38a).				
10:30-11:15	General EAS coffee/tea break				
	Large initiatives	8b (11:15 - 12:45) and research collaborations : Charles Takalana			
11:15-11:20	20 Introduction and welcoming of the President María Teresa Fernández de la Vega Sanz (Mirjana Pović and Johan Knapen)				
11:20-11:45	María Teresa Fernández de la Vega Sanz The Spanish Council of State, and Women for	PER ASPERA AD ASTRA: Through Africa's hard paths up to the stars	Invited talk (20+5min)		
11:45-12:00	Africa, Spain Takalani Nemaungani Department of Science and Innovation (DSI), South Africa	Astronomy Vision in South Africa, contributions to development of African astronomy and collaborations with Europe.	Invited talk (12+3min)		
12:00-12:10	Mirjana Pović ESSTI/Ethiopia, IAA-CSIC/Spain, MUST/Uganda	African Network for Women in Astronomy (AfNWA-AfAS): current status and future plans	Invited contribution (10min)		

12:10-12:20	Katrien Kolenberg Institute of Astronomy, KU Leuven, Belgium	Astrophysics and planetary science for development: lessons and perspectives	Invited contribution (10min)		
12:20-12:30	Edward Jurua Mbarara University Of Science And Technology, Uganda	The MUST collaboration with Europe and Africa in human resource development in Astrophysics: The success story	Contributed talk (10min)		
	Infrastructure d	levelopment and site testing	•		
12:30-12:40	Petri Vaisanen SAAO, South Africa	SAAO and SALT - African astronomy resonding to the future	Invited contribution (10min)		
12:40-12:45	Final questions/answers and final notes of session 2 (SS38b).				
12:45	Shift to the lunch Session				
	 a. Welcome b. Overview and Vision for GA2024 (Vanessa McBride) c. AfAS role in GA2024 (Jamal Mimouni) d. EAS role in GA2023 (Roger Davies) e. Feedback on SS38 (Mirjana Povic) f. Astronomy and Space Science in Nigeria: Historical Perspectives, Ground Research Infrastructure, Some Scientific Results, and International Cooperation (Babatunde Rabiu) g. NASE low tech materials and training courses for the promotion of sciences in Africa (Rosa M. Ros) h. Open discussion, brainstorming & questions (30 minutes) i. Closing remarks 				
		8d (17:30 – 19:00) ir: Thebe Medupe			
	Infrastructure d	levelopment and site testing			
17:30-17:40	Michael Backes UNAM, Namibia	Current Status and Future Impact of the Africa Millimetre Telescope	Invited contribution (10min)		
17:40-17:50	Tyler Bourke SKA Observatory, UK	The Square Kilometer Array - Current Status and Future Plans	Invited contribution (10min)		
17:50-18:00	Zouhair Benkhaldou	Prospecting and site Testing in MENA region: State of the art	Invited contribution (10min)		

	Oukaïmeden Observatory, Morocco		
18:00-18:10	Yosry Azzam NRIAG, Egypt	Egyptian Large Optical Telescope (ELOT)	Contributed talk (10min)
18:10-18:20	Noorali Jiwaji Open University Of Tanzania, Tanzania	Preparation of Kilimanjaro Saddle for Astronomy Research	Contributed talk (10min)
18:20-18:30	Pere Blay Valencian International University, Spain	A cheap and versatile polarimeter as example of affordable instrumentation of mid-size and small telescopes.	Contributed talk (10min)
	Education, out	reach and public awareness	•
18:30-18:40	Susan Murabana APA, Kenya	The Travelling Telescope & African Planetarium Association	Invited contribution (10min)
18:40-18:50	Ikechukwu Obi Centre For Basic Space Science (CBSS), University Of Nigeria Nsukka, Nigeria	Affordable Compact Radio Telescopes: A strong link between radio astronomy education and research	Contributed talk (10min)
18:50-19:00	Blessing Musiimenta University of Bologna, Italy	Storytelling: My current research with EU ITN and a road map of how I obtained the position from Uganda to Europe	Contributed talk (10min)
19:00	Final remarks and closing		